با پیشرفت هایی که در زمینه ساخت ساختمان های مقاوم در برابر زلزله شده است، مفاهیم جدیدی ازجمله دیوارهای سبک بیشتر از همیشه مطرح می شوند. در مقاومت در برابر زلزله، وزن موثر ساختمان نقش بسیار کلیدی دارد. هر چه وزن ساختمان کمتر باشد، مقاومت آن بیشتر خواهد بود. دیوارهای سبک ازجمله هبلکس و ساندویچ پانل یک روش عالی به منظور کاهش وزن ساختمان به شمار می روند. اگر می خواهید با مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل آشنا شوید، با ما همراه باشید.
انواع دیوارهای سبک و کاربرد آن ها
پیش از آن که به مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل بپردازیم، ابتدا باید با انواع دیوارهای سبک و کاربرد آن ها آشنا شویم. دیوارهای سبک، نقش بسیار مهمی در افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله دارند. به همین دلیل است که در انواع مختلفی ساخته می شوند. به طور کلی، انواع دیوارهای سبک ساختمانی را می توان به چهار دسته تقسیم بندی کرد:
- دیوار سبک تری دی پانل
- بلوک بتنی هبلکس
- درای وال
- دیوار سبک ساندویچ پانل
پیش از آن که به مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل بپردازیم، توضیح مختصری در مورد مشخصات فنی و تفاوت های هبلکس و ساندویچ پانل ارائه خواهیم داد.
بررسی هبلکس و ساندویچ پانل
آشنایی با دیوار هبلکس و ویژگی های آن
دیوار هبلکس که با نام بلوک بتنی سبک ACC نیز شناخته می شود، یکی از پرکاربردترین دیوارهای سبک بکار رفته در ساختمان ها به حساب می آید. در واقع، هبلکس نام تجاری بتن هوادار اتوکلاوی تولیدی اروپا به شمار می رود. دیوارهای بتنی سبک هبلکس از مواد اولیه ای ازقبیل ماسه سیلیسی، آهک، سیمان، پودر آلومینیم و آب ساخته می شوند. این مواد با یکدیگر مخلوط می شوند و پخت آن ها در قالب های مخصوص صورت می گیرند.
به طور کلی، از دیوارهای بتنی سبک هبلکس به عنوان دیوارهای غیر باربر داخلی و خارجی ساختمان های مختلف استفاده می شود. در مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل باید به تفاوت این دیوارها از نظر کاربرد نیز اشاره کرد.
مزایا و معایب دیوارهای بتنی سبک هبلکس
پخت دیوار های بتنی هبلکس در حرارت 200 درجه سانتی گراد و فشار 12 اتمسفر انجام می شود. برخی از مهم ترین مزایای دیوارهای هبلکس از نظر مشخصات فنی عبارتند از:
- سبک و بادوام بودن
- مقاومت قابل توجه در برابر آتش
- نصب و اجرا آسان
برای مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل می توان مزایای دیوارهای سبک هبلکس از نظر اقتصادی را بررسی کرد. در واقع، دیوارهای بتنی هبلکس به دلیل وزن بسیار سبکی که در مقایسه با دیوارهای سنگین دارند، موجب کاهش هزینه ها می شوند. استفاده از این دیوارها با صرفه جویی در مصرف فولاد و ملات همراه هستند. از دیگر مزایای اقتصادی آن ها می توان به صرفه جویی در گرمایش و سرمایش ساختمان ها به میزان 70 درصد اشاره کرد.
برای مطالعه بیشتر: انواع ساندویچ پنل براساس نوع پروفیل به چند دسته تقسیم می شوند؟
همانطور که گفته شد، راحتی در نصب و اجرا نیز از دیگر مزایای مهم دیوارهای هبلکس محسوب می شود. این ویژگی بیشتر به دلیل وزن سبک بلوک های بتنی است. به علاوه، بلوک های بتنی هبلکس را می توان به راحتی با اره یا میخ کوبی برش داد. بلوک های بتنی هبلکس به دلیل نوع مواد اولیه، هیچ خطری برای محیط زیست ندارند و دوباره به چرخه طبیعت باز می گردند.
با این وجود، نمی توان از معایب دیوارهای هبلکس چشم پوشی کرد. مقاومت فشاری کم و استحکام نه چندان زیاد از مهم ترین عیوب دیوارهای هبلکس به شمار می روند. به همین دلیل است که از این دیوارها نمی توان به عنوان دیوارهای باربر استفاده کرد.
دیوارهای بتنی سبک هبلکس
آشنایی با دیوار ساندویچ پانل و ویژگی های آن
اگر می خواهید مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل را انجام دهید، ابتدا با شناخت کافی از هر دو دیوار داشته باشید. دیوارهای هبلکس به طور کامل در بخش قبلی معرفی شدند. در این بخش، به معرفی دیوارهای سبک ساندویچ پانل و ویژگی های آن ها می پردازیم.
ساندویچ پانل ها در واقع دیوارهای پیش ساخته ای هستند که از دو ورق فلزی و یک عایق میان آن ها تشکیل می شوند. از گالوانیزه، آلومینیوم، آلوزینک، فایبرگلاس و کاغذ کرافت معمولاً برای ساخت ورق های ساندویچ پانل ها استفاده می شود. دیوارهای سبک ساندویچ پانل بر اساس نوع کاربرد به چهار دسته تقسیم بندی می شوند:
- ساندویچ پانل دیواری: از این نوع ساندویچ پانل ها بیشتر برای دیوارها و پارتیشن های داخلی استفاده می شود. با بررسی هبلکس و ساندویچ پانل متوجه می شوید که ساندویچ پانل نوع دیواری در مقایسه با موارد دیگر با قیمت مناسب تری به فروش می رسد.
- دیوار ساندویچ پانل سردخانه ای: این دیوارها برای محافظت بهینه از محصولات در سردخانه ها بکار می روند. این دیوارها در برابر انتقال حرارت، رطوبت و صوت عایق هستند.
- ساندویچ پانل های اتاق تمیز: این نوع ساندویچ پانل ها از ورود گرد و غبار و آلودگی به درون اتاق های تمیز یا کلین روم جلوگیری می کنند. ساندویچ پانل های اتاق تمیز معمولاً با ضخامت 4 تا 15 سانتی متر ساخته می شوند.
- دیوارهای ساندویچ پانل پیچ مخفی: لبه این نوع دیوارهای به گونه ای پیچ می شوند که قابل دیدن نیستند. به همین دلیل است که نمای زیباتری دارند. در واقع، در مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل نوع پیچ مخفی باید به ظاهر زیبای آن ها اشاره کرد. از این دیوارها در اماکن ورزشی، آزمایشگاه ها، اتاق های عمل، ساختمان های ویلایی، کانکس ها و کانتینرهای حمل و نقل استفاده می شود.
انواع دیوارهای ساندویچ پانل
مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل با بررسی مشخصات آن ها
دیوارهای سبک با توجه به مشخصات فنی و کاربرد، انواع مختلفی دارند. یکی از تفاوت های اصلی در بررسی هبلکس و ساندویچ پانل، وزن آن هاست. دیوارهای بتنی سبک هبلکس معمولاً سنگین تر از انواع دیوارهای ساندویچ پانل هستند. البته، وزن این دیوارها بر اساس ابعاد بلوک تعیین می شوند. با این وجود، سنگین بودن دیوارهای هبلکس باعث کاهش مقاومت آن ها می شود. این یک مورد مهم در مقایسه هبلکس و ساندویچ پانل به شمار می رود.
آیا تاکنون از دیوارهای پیش ساخته سبک استفاده کرده اید؟ لطفاً نظر خود در مورد تفاوت های هبلکس و ساندویچ پانل را با ما به اشتراک بگذارید.